AGO-dorp

Het AGO-dorp heeft een wat afzonderlijke positie ten opzichte van de kern van Ter Apel. Ook de uniforme bouwstijl heeft het Agodorp een apart karakter gegeven. In1901 werd in Nederland de Woningwet aangenomen, bedoeld om de sociale woningbouw een sterke impuls te geven. Woningbouwcorporaties waren het direkte gevolg. Zo werd de in 1916 opgerichte stichting Ter Apeler Woningbouw enkele jaren later gevolgd door de oprichting van de vereniging Zelf Help. Op 8 januari 1921 werd de derde corporatie geboren, de naamloze vennootschap N.V. Werkmansrust, Maatschappij voor de verbetering volkshuisvesting te  Ter Apel. Oprichter van de opgerichte naamloze vennootschap was een andere naamloze vennootschap, de .n.v. AGO, Maatschappij voor het drogen, veredelen en verwerken van hout. Oorspronkelijk: het drogen, conserveren van aardappelen, groenten en ooft, waaraan de naam AGO is ontleend. Werkmansrust bouwde 45 woningen in een geheel eigen stijl aan de AGO-straat, gelegen naast het vroegere AGO fabriekscomplex. De woningen werden in hoofdzaak bewoond door werknemers van de fabriek. In 1969 werd Werkmansrust geliquideerd; de bezittingen en schulden werden overgedragen aan de nieuw opgerichte Stichting Woningbouw Ter Apel en omgeving.

 

 

Notabelen bij de voet van de schoorsteen van de AGO fabriek. De heer met de lange baard is ingenieur A ten Bosch. Overige namen helaas onbekend.

 

 

foto: collectie Paul Geilenkirchen

vergroten    
   

De 1e steen legging van Werkmansrust op 31 juli 1922. Helemaal rechts staat dhr J. Bouwman, die toentertijd bij de AGO werkte. Hij woonde in Den Haag en reisde elke week met de trein op en neer. Soms mochten de kinderen een paar dagen logeren, ze sliepen dan in Hotel Boschhuis. Op deze foto staan zijn dochters (met strik) en zoons (in matrozenpakje) helemaal vooraan, achter hen staat mevrouw Bouwman als enige vrouw tussen alle notabelen. Ingenieur A ten Bosch heeft zojuist de eerste steen gelegd.

 

foto: collectie Paul Geilenkirchen (kleinzoon van Bouwman)

vergroten    
   

Deze foto is waarschijnlijk enkele ogenblikken na de 1e steenlegging genomen. De meeste notabelen zijn waarschijnlijk aan de borrel gegaan en de vermoedelijk nieuwe bewoners van het AGO-dorp drommen nieuwsgierig samen bij de herinneringssteen.

 

 

foto: collectie Paul Geilenkirchen

vergroten    
  De gevelsteen in de eerstgebouwde woning.
     
  Jaartal foto onbekend
vergroten    
   

 

Het paard met wagen was mogelijk van een kruidenier(Buiskool?) die op die wijze kanten bezochten om goederen te bezorgen en bestellingen op te nemen .

Jaartal foto onbekend

 

foto: collectie G.J.H.Drenth, Sellingen

vergroten    
   
vergroten    
  Het schildersbedrijf van Lambertus Wijnsema ( op de foto de man met pet en donker colbert) aan het werk in het AGO-dorp. Helemaal boven op de ladder zoon Pieter Roelof Wijnsema. Schildersbedrijf Wijnsema was vroeger gevestigd aan de Hoofdstraat in Ter Apel en werd later overgenomen door de firma Schrik.  Fraai detail in de achtergrond van deze foto is de grote schare kinderen die uit hun huizen zijn gekomen. 

foto met dank aan dhr Joop Wijnsema, Slochteren

vergroten    
   

 

 

Jaartal foto onbekend

 

 

foto: collectie G.J.H.Drenth, Sellingen

vergroten    
  Jaartal foto onbekend, van wie de hondenkar was is evenmin bekend,
vergroten    
   

De directiewoningen aan het kanaal

 

 

foto: collectie G.J.H.Drenth, Sellingen

vergroten    
   

 

Het personeel van de AGO-fabriek op een uitje in 1961

 

 

foto: collectie Henk Eenjes, Ter Apel

vergroten    
   

 

Het fabriekscomplex en deel van het AGO-dorp uit de lucht gezien.

 

 

foto: collectie G.J.H.Drenth, Sellingen

vergroten    
   

 

 

Gieni Arends, Henk Drogt, Gerrie Alting, Gerrit Jan Eenjes. rest onbekend.

 

foto: collectie Henk Eenjes, Ter Apel

vergroten    
  Aandeel van de Cooperatieve Aardappelmeelfabriek Ter Apel en Omstreken, gelegen aan de overkant van het Ruiten-A-kanaal
vergroten    
   

 

 

Een blik in de Weyerdstraat.

 

 

foto: collectie H Eenjes, Ter Apel

vergroten    
 

Ter Apel had in vroegere tijden een bloeiend verenigingsleven. Vaak was er een nauwe relatie met de religieuze en/of politiek-maatschappelijke levensbeschouwing.  Maar ook werd per buurt veel georganiseerd waarbij het AGO dorp, als hechte kleine gemeenschap, zelfs de grens over ging.  Bijgaande foto is van een meisjesgroep uit de AGO-straat, genaamd ”de Klompendansers”. De foto dateert uit 1937 en de meisjesgroep was uitgedost als ”Frau Antje” vermoedelijk te gast in Rutenbrock.

foto: collectie dhr H Menke, Rutenbrock

vergroten    
   

 

 

Het AGO-dorp vanuit de lucht in noord-oostelijke richting

 

 

foto: collectie H Eenjes, Ter Apel

vergroten   Klik hier voor meer fotos van het AGO-dorp
   

Bouwtekening van een van de types huizen die in het AGO-dorp gezet werden

 

Klik hier voor meer en gedetailleerdere bouwtekeningen van het AGO-dorp

 

met dank aan H Eenjes, Ter Apel

     
   

Document dat betrekking heeft op de ingebruikneming en bewoning van de huizen van "Werkmansrust".

 

Klik hier voor meer documenten over het begin van het AGO-dorp

met dank aan H Eenjes, Ter Apel

     
    Meer documenten over de AGO fabriek