O.F.D.N. 1934

Meester Wester leidde in 1934, samen met meester Schierbeek de vierde O.F.D.N. Die afkorting staat voor: Op Fiets Door Nederland. Met in totaal 17 jongens van tussen de 10 en 14 jaar afkomstig van de openbare scholen in Ter Apel werd een fietstocht van 10 dagen gemaakt. Op 23 juli van dat jaar werd het gezelschap uitgeleide gedaan vanaf hotel Timmer (thans “het Torentje”) . Deelnemers waren uit A Bergman, W Kuiper, L Schrap, Hs van Oost, D Buiskool, H de Boer, R Schierbeek, B Sassen, en H Thomas, A Sassen, Tj Bouwman, R Boer, B Hogenesch, J Hogenesch, J Brans, J Holman en H Nieweg. Als toegevoegd begeleider ging dhr Lukkien van jeugdherberg de Wiltskamp mee.  Het gezelschap fietste in tien dagen via de afsluitdijk (die pas 2 jaar eerder was gebouwd) via Ijmuiden en Haarlem naar Amsterdam. Daar werd de boot genomen om “overzee” naar Kampen te varen. Van daar werd de terugtocht naar Ter Apel weer op de fiets voortgezet en op 2 augustus kwam het gezelschap weer aan in Ter Apel.

Een prachtig reisverslag van de hand van meester Wester verscheen in delen in de plaatselijke courant. Daarin werd niet alleen van de belevenissen van de jongens  verslag gedaan, ook werd uitgebreid uitleg gegeven over de achtergronden van de bijzondere plaatsen die onderweg werden aangedaan. Zo werd uiteraard aandacht besteed aan de afsluiting van de Zuiderzee (zie bijgaande foto, genomen door meester Wester), maar ook werd de achtergrond van de produktie van koffie, thee en tabak uitgelegd bij het bezoek aan de Douwe Egberts fabrieken. Hoogtepunt voor de jongens was een bezoek aan Schiphol waar zij onder andere het postvliegtuig “de Ijsvogel” bezichtigden.

Hieronder vind u het hele reisverslag inclusief de bijbehorende foto’s. Niet alleen interessant voor nazaten van de schooljongens van destijds, maar juist ook zeer boeiend als reisverslag uit de 30-er jaren.

 

 

Klik op de foto's hierboven voor een vergroting